Parelgort - Gerst, hele korrel, geschoond, gepolijst - 1 kg
OverzichtParelgort: gerstekorrels, die gereinigd, ontvliest en gepeld zijn. Je komt deze korrels ook wel tegen als vluggort. Dat is precies hetzelfde, alleen zijn de korrels dan voorgekookt en dus eerder gaar.
Gerst, of gort, was vroeger zo´n beetje het meest gewone basisvoedsel. Later werd het verdrongen door onder andere rijst. Je zou het een vergeten graan kunnen noemen. Gerst is heel gezond en bevat veel mineralen, zoals mangaan (voor energie en sterke botten) en selenium (om het immuunsysteem te versterken). Het is ook rijk aan vitamine B6. Natuurlijk bevat gerst enorm veel vezels. De glycemische index is laag, zodat je bloesuikerspiegel stabiel blijft en je je na het eten van gerst lang verzadigd voelt.
Parelgort is op veel manieren te gebruiken:
Je kunt er bijvoorbeeld (ontbijt)pap van koken voor een heerlijk voedzaam ontbijt met veel nuttige vitaminen en mineralen. Neem 50 gram parelgort en 250 ml melk per persoon. Breng het aan de kook en laat het op laag vuur in een uur zachtjes gaar sudderen. Let op, dat de pap niet aanbrandt. Als hij dreigt droog te koken, doe je er wat water of melk bij. Je kunt de kooktijd verkorten door de melk met parelgort ´s avonds vast in de koelkast te zetten en op deze manier de korrels te weken. Deze pap is lekker met bijvoorbeeld honing, dadels, kaneel, bessen, klontje boter enzovoorts.
Ouderwetse karnemelkse gortepap: Breng hiervoor 1 liter karnemelk aan de kook en voeg 125 gram parelgort toe. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Neem 20 gram tarwebloem (een eetlepel met een kop erop) en roer dit met een beetje water tot een papje. Giet het papje bij de gerst en laat alles nog 10 minuten zachtjes koken, totdat de bloem gaar is. Karnemelkse gortepap is zowel warm als koud lekker en wordt van oudsher gezoet met een lepel stroop.
Gekookte gerstekorrels zijn een lekkere aanvulling in (maaltijd) salades. Kook hiervoor de korrels in ruim water en een snufje zout gaar. Laat ze uitlekken en afkoelen. Je kunt eventueel een wat grotere hoeveelheid koken en de afgekoelde gerst in de koelkast of vriezer bewaren voor later gebruik.
Parelgort kun je ook bereiden als risotto. Neem voor 4 personen 250 gram korrels en houd ongeveer 700 ml water of bouillon aan. Hoe ga je te werk? Verwarm een scheutje olijfolie in een diepe koekenpan/hapjespan en bak hierin de groenten die je lekker vindt een beetje aan. Denk aan bijvoorbeeld ui, knoflook, paddenstoelen, courgette enzovoors. Als de groenten glazig gebakken zijn, voeg je de parelgort toe en die bak je een paar minuten mee. Voeg het water of de bouillon toe en zout/kruiden. Als je water gebruikt, voeg dan zout en kruiden naar smaak toe. Kook tot de parelgort gaar is. (de kooktijd is ongeveer een half uur).Let op, dat het niet droogkookt! Serveer met een klontje boter, geraspte parmezaanse kaas, peterselie, handje noten, of wat je maar lekker vindt.
Parelgort gebruikt je tenslotte ook voor bijvoorbeeld kruudmoes of krentjebrij.