Boekweit - hele korrel - gepeld - 1 kilo
OverzichtBoekweit is strikt gezien geen graan, maar een pseudograan (uit de duizendknoopfamilie). Het wordt echter wel vaak als graan gegeten. Vooral in Oost-Europese landen is boekweit een alledaags product. Het wordt meestal gekookt en heet dan KASHA. Hoog tijd, dat dit product in Nederland ook breed op de kaart komt! Boekweit is namelijk heel gezond en heel veelzijdig.
Gezond
Boekweit is van nature glutenvrij. Het is rijk aan koolhydraten en vezels. Daarbij bevat het ook verschillende B-vitaminen en mineralen, zoals magnesium, fosfor, ijzer en zink. Het is niet voor niets, dat het wel wordt beschouwd als superfood!
Veelzijdig
Je kunt boekweit eten bij het ontbijt, maar ook bij de warme maaltijd, in zoete gerechten, maar ook in hartige gerechten.
De hele korrels kun je bereiden door ze te roosteren en/of te koken. Als je de korrels kookt, gebruik je boekweit als rijst. Je kunt van boekweit bijvoorbeeld ook risotto maken.
Algemene gebruiksaanwijzing voor het koken: neem een kopje boekweit per persoon. Je kunt de korrels eventueel eerst licht roosteren in een droge kokenpan. Kook je de korrels liever rauw? Spoel ze dan eerst royaal af in een zeef onder een lopende kraan. Laat de gewassen boekweit goed uitlekken.
Doe de geroosterde of gewassen boekweit in een pan. Voeg water toe. Bij geroosterde boekweit 2 kopjes, bij gewassen boekweit 1 1/2 kopje per kopje boekweitkorrels. Tenslotte doe je er wat zout bij. Breng de boekweit aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het op laag vuur 10 minuten sudderen. Kijk of het kookwater opgenomen is. Zo niet, doe dan het deksel weer op de pan en laat het nog wat langer sudderen. Zodra het kookwater helemaal opgenomen is, doe je de warmtebron uit en laat je de pan nog 5 minuten staan (deksel erop). Daarna roer je de boekweitkorrels met een vork los.
Gebruik je boekweitkorrels bij de warme maaltijd? Gebruik dan een bouillonblokje bij het koken om de boekweit op smaak te brengen.
Gebruik je boekweitkorrels als ontbijt? Dan is een snufje zout voldoende. Je eet het dan als pap, zoals bijvoorbeeld havermout. Heerlijk met verschillende soorten fruit!
Gekookte boekweit is in de koelkast wel een week houdbaar en handig om klaar-voor-gebruik te hebben staan. Het is zo bijvoorbeeld ook lekker als onderdeel van een (koude) lunch-salade.
Hele boekweitkorrels kun je tot meel malen in onze Mockmill graanmolen. Boekweitmeel is geschikt voor het maken van bijvoorbeeld pannenkoeken, poffertjes en wraps. En niet te vergeten: balkenbrij! Ook kun je een gedeelte (max 10 procent) van je standaard brood-recept vervangen door boekweitmeel. Doordat boekweit glutenvrij is, krijg je dan een wat steviger brood met een heerlijke, volle smaak. Als je boekweit op de grofste stand maalt en het daarna door een grove zeef laat gaan, houd je boekweitgrutten over. Daarvan kun je o.a. pap koken. Koude gruttenpap kun je in plakken snijden en daarna in de koekenpan met wat roomboter bakken. Ouderwets lekker!
De hele boekweitkorrels zijn ook geschikt om door de vlokkenmolen te halen. Boekweitvlokken zijn heerlijk in je zelfgemaakte/zelf samengestelde muesli!
Voedingswaarden per 100 gr:
Voedingswaardes
Energie in kJ
1647
Energie in KCal
390
Vetten
3,4 g
- Verzadigd
0,74 g
Eiwitten
13 g
Voedingsvezels
10 g
Koolhydraten
72 g
- Suikers
2,0 g
Zout
0 g
Let op: onze boekweit kan sporen van GLUTEN bevatten.