Speculaasplank - drie molens - 46 x 9 cm
OverzichtSpeculaasplank Drie Molens
Maak zelf de mooiste oud hollandse speculaas poppen met een eigen traditionele speculaasplank. De plank bevat een relief van drie molens.
Een speculaasplank is een ouderwetse vorm voor koeken die vroeger door bakkers gebruikt werd. Tegenwoordig is deze ambachtelijkheid opgegeaan in mechanisatie en is dit deel van de bakkers ambacht sterk veranderd. Met deze speculaasplank kan je nog zelf op ambachtelijke wijze prachtige speculaaspoppen maken.
Afmeting per figuur: 11,5 x7,5 cm (3x)
Afmeting totale plank: 46 x 8,5 cm
Recept voor het maken van Speculaasdeeg
Benodigdheden:
- 150 gram boter
- 125 gram licht bruine basterdsuiker
- 1 theelepel zout
- 2 afgestreken eetlepels speculaaskruiden (10 gram)
- 1 eetlepel melk
- 50 gram geschaafde amandelen
- 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem met 1 theelepel )
Bereidswijze:
Meng de boter, suiker en zout tot een romige massa en voeg hier vervolgens de eetlepel melk aan toe. Meng het zelfrijzende bakmeel met de speculaaskruiden en zeef dit boven de boter massa en roer dit tot een geheel. Zodra alles goed geroerd is ga je over tot kneden van het deeg.
Laat het speculaasdeeg nu miniaal 1 uur rusten in de koelkast (liefst de hele nacht). Laat het deeg op kamertempratuur komen en verwerk met de speculaasplank.
Hoe de Speculaasplank te gebruiken?
-Vet de plank in met keukenolie
-Na 2 uur de plank opnieuw invetten
-Bestruif vervolgens de plank lichtjes met wat bloem
-Haal het deeg na minimaal 1 uur (liefst de hele nacht) uit de koelkast
-Laat het deeg op kamertempratuur komen
-Druk vervolgens het deeg goed in de speculaasplank en snijd de restanten weg
-Draai vervolgens de plank om en tik zodat de koek op de bakplaat valt
-Bestrooi de speculaas eventueel opnieuw lichtjes met bloem en vul opnieuw
Bak de speculaas +/- 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.