Citroenzuur - 500 gram
OverzichtCitroenzuur (E330).
Onmisbaar ingrediënt bij het maken van limonadesiroop, om de siroop lang houdbaar te maken en de kleur sprankelend te houden. Geeft meteen ook een frisse smaak. Dosering: 25 gram op 1 liter vruchtensap.
Zie voor de werkwijze van limonadesiroop maken op mijn blog.
Ook geschikt om een lepeltje aan je zelfgemaakte jam toe te voegen.
En even een heel ander verhaal: citroenzuur is ook een geweldige ontkalker en daardoor geschikt om bijvoorbeeld het toilet mee te reinigen, of om roest te verwijderen. Kijk voor dit soort toepassingen in het receptenschrift van Ecodis.
Citroenzuur als ontkalker:
- koffieapparaten: 1 tot 2 eetlepels oplossen in 1 liter koud water. Vul het apparaat met deze oplossing en laat een half uur inwerken. Daarna twee keer spoelen met schoon water
- waterkoker: los 1 tot 2 eetlepels op in 1 liter water. Breng dit mengsel aan de kook en laat zo een half uur staan. Grondig naspoelen
- wasmachine: 6 tot 8 eetlepels in de trommel doen en een wasbeurt op 90 graden draaien. Zonder wasgoed uiteraard.
- kranen en douchekoppen: los 2 tot 5 eetlepels op in 1 liter warm water. Dompel een doek in deze oplossing en wikkel die om de kraan. Laat zo een nachtje intrekken en spoel na. Of: leg je douchekop in een emmertje met deze oplossing. Ook weer een nachtje laten inwerken en naspoelen. Het emmertje met de citroenzuuroplossing kun je gewoon bewaren tot een volgende keer.