Basisproduct - Roggebloem - 1000 gram

Artikel 11 van 50
€ 2,30 (inclusief btw)
Overzicht

Rogge is een supergezond graan. Het wordt in de ons omringende landen heel veel gegeten, maar Nederlanders zijn er zuinig mee. Misschien omdat wij van heel luchtig brood houden? Rogge is glutenarm en daardoor bekom je een veel steviger brood. Stevig en super smakelijk! Roggebloem is trouwens ook een fijn product om andere baksels dan brood mee te bakken. Denk aan speculaasjes, koekjes, ontbijtkoek enzovoorts. 

Recept voor een licht roggebrood:

Ingrediënten:

300 gram roggebloem, 100 gram tarwebloem, 1 tl zout, 1 1/2 tl gist, 2 el zonnebloemolie, 200 ml lauw water. Extra: 1 el venkelzaadjes. Optioneel: 1 el honing.

Werkwijze:

rooster de venkelzaadjes in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Kneed alle ingedriënten gedurende 20 minuten tot een mooi, soepel brooddeeg. Dit kan met de hand, de keukenmachine, of op het deegprogramma van de broodbakmachine. Leg het (iets plakkerige) deeg op een met bloem bestoven werkvlak en vorm het tot een broodje. Leg het broodje op de ingevette bakplaat van de oven (of gebruik bakpapier) en laat het rijzen tot het in volume is verdubbeld. Dit duurt al snel een uur. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het in circa 40 minuten lichtbruin en gaar. Pas op: eet je vingers er niet bij op!!

Roggebloem is ook het ingrediënt wat je gebruikt voor het maken van Pepernoten, Taai Taai en Ontbijtkoek.

Recept voor de echte, ouderwetse pepernoten (géén kruidnootjes dus!!).

Recept van Cees Holtkamp.

75 gramhoning
20 gramwater
50 grambruine basterdsuiker
150 gramroggebloem
2 gramzout
6 gram anijspoeder
5 gram bakpoeder
10 gram water
zonnebloemolie (om in te vetten)

Kooktijd

60 minuten

 

Bereiding

Verhit de honing, 20 gram water en de basterdsuiker tegen de kook aan. Haal van het vuur af en meng er met een handmixer met deeghaken de roggebloem doorheen. Kneed het deeg tot een bal (pas op, heet!) en laat het deeg een dag rusten in een plastic zakje in de koelkast.

Kneed de volgende dag het anijspoeder, het bakpoeder en 10 gram water door het deeg heen. Leg dit deeg opnieuw minstens een dag in de koelkast om te rusten (het rusten zorgt voor meer smaak!).

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol pillen van het deeg en snijd in kleine stukjes. Vet een taartblik in met zonnebloemolie. Vet je handen ook in met zonnebloemolie en rol knikkertjes van de kleine stukjes deeg. Leg de knikkertjes naast elkaar in het taartblik. Zet dit blik zo’n 20 minuten in de oven. Laat het bakblik iets afkoelen. Haal de pepernoten uit het bakblik en trek ze zachtjes los van elkaar.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Schrijf u dan hier in...

Blog

Lees achtergrond informatie, het verhaal achter de producten, handige tips en gebruiksaanwijzingen op de blog 'Eenvoudig Leven'

© 2015 - 2024 Eenvoudig Leven Shop | sitemap | rss